15.1.2013

Taas niitä kaivataan

Paikallislehti uutisoi, että lisää osaajia kaivataan pelialalle, (http://www.kaleva.fi/uutiset/talous/peliala-huutaa-lisaa-osaajia/618169/)  mutta kun ei ole mistä ottaa, eli ilmeisesti hakijoita ei edelleenkään ole tarpeeksi. Edelleenkin harmittelen henkilökohtaisesti sitä dilemmaa, jonka olen valmistuttuani kohdannut. Oulussa pelialalla ei ole kovin paljon vapaita työpaikkoja (tai jos onkin, niin ovat hyvin piilosellaisia). Etelässä ns. "isommissa firmoissa" paikkoja olisi, joihin kiinnostaisi hakea ja joissa kiinnostaisi työskennellä, mutta satun pitämään Oulusta kovin paljon asuinpaikkana.

Oulussa on tällä hetkellä parikin koulutusta, jotka pyrkivät tuottamaan lisää pelialan ammattilaisia. Tämänkin koulutuksen ongelma on se, että se ei hirvittävästi auta oululaisia firmoja (mitä nyt saavat hetkeksi ilmaisia työharjottelijoita), koska harvalla heistä tuntuu olevan varaa palkata tekijöitä listoilleen. Pelialalle haluavia se auttaa sen verran, että heillä on varmaan paremmat mahdollisuudet työllistyä ulkopaikkakuntalaisten firmojen pelilistoille.

Miksi osaajat eivät sitten halua pelialalle? Vai onko pelialalla liian tarkka seula ja ne huipputason tekijät, joita sinne kaivattaisiin menevät paremmille laitumille? Vaikea tietää, sillä pelifirmojen rekrytointimetodit sekä se millaisia henkilöitä sinne kaivattaisiin (muuta kuin niitä, jotka suhtautuvat intohimoisesti peleihin ja ovat hyviä tyyppejä) on hieman hämärän peitossa minulle. Tuntuma on se, että paljon halutaan jo valmiiksi osaavia seniori -tason tyyppejä. Junioreilla ja vasta-alkajilla mahdollisuudet ovat hieman heikommat. Itsellä riittää uskomusta kuitenkin siihen, että tarpeeksi intohimoisesti asiaan suhtautuva henkilö, joka ainakin suurinpiirtein osaa jotain ja on myös valmis oppimaan paljon, voi päästä pelifirmaan töihin. Miten muutenkaan niitä tulevaisuuden osaajia syntyisi?


2 kommenttia:

 1. Oma haaveeni on yhä päästä pelifirmaan töihin, aina on ollut. Menen opiskelemaan diplomi-insinööriksi, vaikka täällä Turussa olisi ollut mahdollisuus myös opiskella AMK:ssa tietotekniikan opiskeluohjelman alla peliteknologiaa. Syy on yksinkertainen: siellä vaadittiin niin paljon, etten olisi osannut mitään nykyisellä tietotasollani. Ei lukio kouluttanut koodaamaan, olisi itse pitänyt oppia. Päätin siis, että aion itse opiskella koodaukset sun muut, sillä loppupeleissä kyseessä on varsin itseopiskeltava asia.

  Mutta itseänikin on siis ärsyttänyt moni asia tässä pelialassa. Sinne kaivataan porukkaa, mutta ei sinne niin helpolla vaan mennä. Töitä on vain muutamassa paikassa, ja koulutusta on hankalaa ellei lähes mahdotonta saada..

  Pitänee varmaan perustaa oma firma pian..

  VastaaPoista
 2. Jos pelialalle esimerkiksi koodariksi haluaa niin mielestäni mikä tahansa koulu, jossa opetetaan koodauksen perusteet on ihan hyvä alku. Grafiikasta kiinnostuneillekin löytyy useampia koulutuksia. Sen jälkeen kun on perustiedot hallussa voi alkaa itseohjautuvasti suuntautumaan peleihin. Yleensä kaikki harjoitustyötkin voi tehdä halutessaan peleistä. Vaikeampi onkin sitten saada koulutusta esimerkiksi pelisuunnitteluun tai muuhun sellaiseen

  Oman firman perustamalla ainakin saa tehdä sitä mitä haluaaa, mutta ei ole sekään helppo tie.

  VastaaPoista