17.2.2012

Pelialan koulutusta pohjoiseen (vihdoinkin!)

Eilen uutisoitiin virallisesti (Uutinen alkaa kohdasta 0:04:53) asiasta, josta jo jonkin aikaa olen kuullut huhuja. Oulun aiotaan perustaa pelialan koulutusta. Oulussa on voinut opiskella jo jonkin aikaa pelialaa toisen asteen koulussa ammattiopistossa OSAO:lla sekä käydä satunnaisia kursseja siellä täällä. Varsinaista järjestäytynyttä koulutusta ei täällä ole ollut tarjolla. Oulun yliopisto tarjosi ennen muutamia kursseja aiheesta, mutta nekin on lopetettu aikapäiviä sitten. Pelifirmoja meillä Oulussa sen sijaan on kohtuullisen paljon (kymmenkunta) mutta hekin ovat kouluttaneet osaajat tarpeeseensa.

Noin puolitoistavuotta sitten ehdotin Oulun ammattikorkeakoulun oman koulutusalani johtajalle, että eikö pelialan koulutus sopisi hyvin tänne meidän ammattikorkeakouluun. Kovasti yritin vakuutella, että ala on nosteessa koko ajan ja kulttuuripuolella Suomen suurimpia vientivaltteja. Vastaanotto oli varovaisen nihkeää ja minulle kerrottiin, että eipä sitä kannata Oulussa järjestää, koska pelialaa pääsee opiskelemaan Kajaanissa ja muuallakin Suomessa, joten Oulussa ei olisi tarvetta moiselle. No mitä sitten tapahtui? Sanapari Angry Birds nousi kaikkien huulille ja i-laitteisiin, muitakin suomalaisia pelejä julkaistiin hyvällä menestyksellä (mm. Alan Wake), Suomen pelialasta uutisoitiin enemmän kuin koskaan ennen ja peliala otettiin vihdoinkin vakavasti myös Suomessa.

Jep. Olisit OAMK kuunnellut minua jo silloin niin ei tarvitsisi nyt tulla auttamatta jälkijunassa, vaan ensimmäiset alkaisivat jo valmistua mainiosta pelialan koulustanne. Nyt jos moinen saadaan pykättyä pystyyn ensi syksyksi (vaikka kiirehän sitä tulee senkin kanssa) niin ensimmäiset valmistuvat sieltä noin parin vuoden kuluttua eli aivan liian myöhään tämän hetken tarpeita ajatellen. No parempi myöhään kuin ei milloinkaan?

Mitäköhän seuraavaksi profetioisin ja kenelle?

PS. Oho! Löysin asiasta myös tarkentavan uutisen. Eli kyseessä on aluksi vuoden pituinen täydentävä koulutus, mutta tähtäämistä myös tutkintoon johtavaan koulutukseen on.

3 kommenttia:

  1. Jotenkin en jaksa olla pätkääkään yllättynyt että OAMKin vastaanotto oli nihkeä. Niinhän se yleensä aina noissa instituutioissa on...

    Mutta joo. Oulussa pärjää ne, jotka tekee jääräpäisesti sitä mitä tahtoo instituutioista riippumatta. Etteenpäin, mummot lumessa ;)

    VastaaPoista
  2. Hei, ja anteeksi tällainen myöhä "kommentointi" (lieneekö kukaan edes löytää tätä viestiäni).

    Haluaisin kysyä sinulta tai miksei muiltakin asiaa mahdollisesti tuntevilta sellaista "puolueetonta" kuvaa tuosta Oulun ammattiopiston datanomin pelikoulutuksesta. Olisin nimittäin pääsemässä sinne opiskelemaan varsin myöhäiseltä varasijalta ja haluaisinkin hieman varmistua kyseisen paikan opetuksen todellisesta pätevyydestä pelialalle.

    Netistä ei tuntunut löytyvän mitään kyseistä linjaa opiskelevien tai opiskelleiden mielipiteitä, joten kaikenlainen tieto olisi hyvästä, ennen kuin kirjaimellisesti muutan toiselle puolelle Suomea :) Koulun sivuilta tuli ainakin sellainen kuva, että opiskelu olisi enemmän keskittynyt ohjelmointiin kuin graafiseen puoleen, mutta täytyy yrittää vielä kysellä koulustaki tarkempia tietoja koulutukseen liittyen.

    Mutta todellakin olisin kiitollinen kaikenlaisista mielipiteistä, tiedosta sekä mielikuvista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viesti löydetty ja asiaa tutkittu! Eli kyselin asiasta eräältä ystävältäni, joka kävi kyseistä koulutusta, mutta aikuiskoulutuksen puolelta joka hieman poikkaa tuosta nuorisopuolen koulutuksesta.

      Koulutuksen hyödyllisyys riippuu omista taustoistasi ja valmiista osaamisestasi. Jos taustalla on aiempaa tutkintoa esimerkiksi tietojenkäsittelyn puolelta niin alku voi ainakin tuntua aika tylsältä, koska opetus alkaa ihan perustasolta. Ystäväni mukaan toisena vuonna mukaan tuli enemmän sellaisia kursseja, joista tuntui saavan jotain irtikin eli pelisuunnittelua ja niiden tekoa yms. Koska kyseessä on kuitenkin nuorisokoulutus niin kannattaa muistaa, että koulutukseen kuuluu kaikki pakolliset ruotsit, matematiikat ja sen sellaiset.

      Suosittelen kysymään koulusta suoraan opinto-ohjelmaa, josta pitäisi nähdä aika hyvin, että kuinka paljon heillä on tarjolla esimerkiksi graafisen puolen kursseja. Toki tarjontakaan ei välttämättä kerro kuinka monia niistä ehtii käymään.

      Loppulausahdukseksi sanottakoon, että viimeistään omalla kiinnostuksella ja vapaa-ajan työskentelyllä saa tuolta koulusta varmaan ihan hyvät eväät pelipuolelle. Työharjoittelujaksot peliyrityksissä vahvistavat omaa osaamista ja antavat tilaisuuden näyttää se myös. Valmiita mestarikoodareita tai mestarigraafikoita ei tule mistään koulusta vaan koulut antavat pikemminkin lähtöalustan työelämään.

      Poista