15.2.2012

Fanirahaa vailla

Viime viikolla uutisoitiin näyttävästi, että Tim Schaferin ja Ron Gilbertin seuraava projekti Double Fine, jäi julkaisijoita ja rahoittajia vaille. Rahaa ilman jääneet pelinkehittäjät päättivät laittaa kerjuukulhon kiertämään ja tavoitteena oli kerätä Kickstarter -palvelun avulla reilussa kuukaudessa 400 000 dollaria. Kuulostaa huimalta summalta ja todella lyhyeltä ajalta, oikeastaan aika uskomattomalta. Mutta kuinkas kävikään? Projekti keräsi tavoitesummansa 8 tunnissa ja on tähän päivään mennessä kerännyt $1 787 885! Melkein kaksi miljoonaa dollaria, ja rahoituspäiviä on jäljellä vielä 27 päivää.

Minusta tämä on uskomattoman mahtavaa ja todistaa faniyhteisön voiman. Kun jokainen on valmis laittamaan muutaman roposen pottiin lisää niin päästään yllättävän äkkiä huimiin summiin. Itse olin jo laittamassa myös lahjoituksen menemään näille seikkailupelien suurmiehille, mutta huomatessani summan nousseen jo todella suureksi, päätin, että he eivät rahojani ainakaan vielä tarvitse. Ostan sitten valmiin tuotteen kun se kaupan hyllyille saapuu.

Suunnittelin jo itse, että jos omistaisin todella hyvän peli-idean ja minulla olisi ehkä "hieman" enemmän nimeä pelialalla, kokeilin tätä samaa metodia itse. Mielenkiinnosta haluaisin kokeilla kuinka kotimainen, ehkä vähemmän tunnettu nimike pärjäisi tällaisessa rahoituksessa. Mutta, kuinkas kävikään! Joku suorastaan luki ajatuksiani ja laittoi idean saman tien käytäntöön. Oululainen Ludocraft on tarttunut härkää sarvista ja päättänyt kokeilla samanlaista rahoitusta Air Buccaneers -projektilleen.  Tavoitteena heillä on kerätä 100 000 dollaria, tällä hetkellä laskuri näyttää 57 dollaria ja päiviä on jäljellä 14. Eli ihan yhtä vahvasti heillä ei vielä mene, mutta mieluusti näkisin että omiakin tuotantoja ja projekteja osattaisiin fanittaa ja töniä mäessä ylöspäin. Jotenkin olin niin innoissani Double Finen menestyksestä, että uskoni fanirahoitukseen ei saa kaatua nyt tähän! Jos Air Buccaneers saisi edes kymmenesosan tavoitesummastaan, niin olisin tyytyväinen.

Olisi mukava myös tietää, onko muilla oululaisilla/suomalaisilla peliprojekteilla tällä hetkellä menossa moista fanirahoituksen mahdollisuutta. Pitää varmaan tehdä asian tiimoilta hieman tutkivaa journalismia.

3 kommenttia:

  1. en olisi tuotakaan rahoitusmenetelmää tiennyt, ellen olisi tälle sivulle eksynyt... mutta siis loistava juttu tuo. jos saan hieman oikaista, niin jos tuo gilbert on tämä mies monkey islandien ja muiden kovien takana, niin se on ron, ei rob :) mutta siis todella hieno juttu, että saivat projektin etenemän. olen ollu itse tosi suuri lucasin vanhojen seikkailupelien fani, hienoa etteivät ole sitä genreä vielä täysin kuopanneet :)

    VastaaPoista
  2. Hämäävän lähellä nuo b ja n näppäimistössä toisiaan, eli virhehän siellä lymysi. Seikkailupelit ovat omaakin sydäntä lähellä ja mainiota, että seikkailupelit tuntuvat olevan jonkinlaisessa nosteessa. Ainakin julkaisuja tuntuu tulevan enemmän nyt kuin muutama vuosi takaperin.

    VastaaPoista
  3. Täälläkin iloitsee asiasta seikkailupelien ystävä :) Pakko sen verran kanssa nipottaa, että pelin työnimihän on Double Fine Adventure, pelkän Double Finen ollessa studio :P

    VastaaPoista