6.8.2010

Naisvihaaja(?) Activision

Gamasutra esittää raskaita "syytöksiä" Activisionia kohtaan. Artikkelissa "No female heroes at Activision", Leigh Alexander pohtii syitä siihen miksi Activision ei julkaise pelejä, joiden sankareina olisi naisia. Activisionia syytetään jopa päähahmojen sukupuolenvaihdosleikkauksista pelien testauksessa annetun palautteen perusteella.

Huoli on todellinen. Missä ovat pelien naissankarit? Missä ovat voimakkaat naishahmot, jotka pelastavat maailman ja komean, avuttoman miehen siinä sivussa? Missä ovat pikkutyttöjen (ja miksei vähän vanhempienkin tyttöjen) esikuvat? Eivät ainakaan Barbie-peleissä, niitä yhtään vähättelemättä. Viimeisin vahva naissankari meille esiteltiin Mirror's Edgessä. Ketterä Faith yrittää lyödä toimillaan kapuloita pahan hallituksen rattaisiin. Faithia ennen suuryleisölle taidettiin esitellä Lara Croft, Tomb Raiderista tuttu sankari. Tomb Raiderhan on kääntynyt sujuvasti myös elokuvaksi. Tämän kätevän aasinsillan kautta päästäänkin sanomaan, että eipä niitä naissankareita elokuvissakaan vilise, mutta kyllä elokuvateollisuus on tässä suhteessa paljon kunnostautuneempaa kuin pelien tekijät ja julkaisijat.

Artikkelissa heitetään myös Rockstarille mielenkiintoinen haaste. He voisivat olla se ensimmäinen pelistudio, joka laittaa peliinsä vahvan naishahmon sankariksi. GTA naissankarilla? Tämä on mielenkiintoinen idea, GTA:ssa nainen voisi näytellä välillä jotain muutakin roolia kuin miehen viihdykettä. Tämmöistä peliä tulisi varmaan ainakin kokeiltua, vaikka hiekkalaatikkopelit eivät varsinaisesti olekaan minulle se juttu.

Peli, jossa olisi päähahmona vahva naissankari, ei ole kuitenkaan itseisarvo naispelaajallekaan. Pelin täytyy olla hyvä ja kiinnostava myös muuten, että se löytäisi tiensä myös naisten pelihyllyille. Artikkelin mukaan eräs Black Lotus-projektin työntekijä on sanonut "... they (Activision) don't do female characters because they don't sell." Voisiko joku kertoa Activisionille, että laadukkaat pelit myyvät oli pääosassa sitten testosteronihirviö taikka pussirotta.

Tiivistetysti voisi sanoa, että artikkelin mukaan Activision ei halua peleihinsä naishahmoja, koska ne eivät myy. Niitä eivät osta miehet, eivätkä naiset. Erityisesti asian ytimessä taitaa olla se, että miehet, jollaisia suurinosa pelaavasta väestöstä on, eivät halua ostaa pelejä , joissa on naissankari. Useammankin miespelaajan tuntevana uskaltaisin väittää, että naissankari pelissä ei heitä haittaisi. Useimmiten peleissä kun pidetään tärkeänä aivan muita seikkoja kuin päähahmon sukupuolta.

1 kommentti:

  1. Hyvin kirjoitettu. GTA-kommentti on myös aika osuva, kannattaa ehkä lähettää heille sähköpostia.

    VastaaPoista