29.11.2012

Voiko tyttö tykätä peleistä

Kirjoitus, jonka aloitin jo viikkoja sitten, mutta se jäi koska Gradu. Nyt kuitenkin päivänvaloa.
*********

Yksi internetin kuumimmista nörttiväittelyistä on (ilmeisesti edelleenkin) menossa asiasta, josta en edes olisi tietoinen ilman internetin olemassaoloa. Väittelyn voisi kiteyttää olevan nörttitytöistä ja olemassaolostaan. Onko olemassa "oikeita" nörttityttöjä vai onko kaikki vain suurta huijausta? Voiko tyttö pitää cosplaysta, videopeleistä, sarjakuvista, supersankareista ja kaikista niistä muista perinteisistä nörttijutuista ilman, että hän vain haluaisi kerjätä huomiota miehiltä? Tähän keskusteluun voitaisiin vielä halutessa liittää se toinen keskustelunaihe, joka käsittelee sitä mikä on nörttiä ja mikä ei. Voiko sanoa olevansa nörttityttö jos pitää sukkien kutomisesta ja nukkejen keräilystä nörttimäiseen fanaattisuuteen asti? Eli miten määritellään sana nörtti ja kuka sen saa määritellä? Mutta jätän nörttisanan määrittelyn nyt tässä ja tähän ja keskityn niihin perinteisiin nörttiasioihin, niihin joista tyttö tai nainen ei saisi tykätä.

Olen elänyt kuplassa tai ehkä jopa tynnyrissä. Ehkä se johtuu tästä pohjoisesta lokaatiostani ja siitä, että suurin 'coni jossa käyn vuosittain on Ropecon, jossa on mielestäni hyvä yhteishenki ja mitä ilmeisemmin myös kohtuullisen sivistyneitä kävijöitä. En ole käynyt Comic Conissa, enkä missään muissakaan suuren luokan coneissa. En myöskään pelaa pelejä internetissä muiden kanssa vaan tykkään nauttia niistä itsekseni. Se tynnyri josta puhun on se, että sain tietää vasta tässä puolen vuoden sisään, että sukupuoleni takia en voi oikeasti pitää peleistä! Enkä mistään niistä muistakaan nörttijutuista, mutta keskityn nyt niihin peleihin, koska ne taitavat olla lähimpänä sydäntäni.

Tytöt, jotka pitävät peleistä vain *esittävät* pitävänsä peleistä, jotta saisivat huomiota naisen perään kuolaavilta nörttimiehiltä. Ainoa paikka oikeastaan, jossa tähän väitteeseen olen törmännyt on internetin keskutelupalstat ja blogit. En muista, että olisin koskaan saanut mitään erityistä erityishuomiota miehiltä sen takia, että pelaan pelejä. En ole edes koskaan kuullut, että "Vau, tyttö joka pelaa pelejä" -kommentointia. En ole tiennyt sen olevan erikoista kuin ehkä pari vuotta takaperin. Näin kävi myös ohjelmoinnin kanssa. Olin päättänyt kouluttautua ohjelmoijaksi ja vasta kun menin työharjoitteluun ja työelämään sain kuulla (ja huomata) että on jotenkin erikoista että nainen ohjelmoi.

Kuinkahan moni brony tykkää poneista vaan siksi, että saisi nörttitytöiltä huomiota?

Loppulauselma kirjoitettu 29.11.2012.
Olisi aiheesta oikeastaan aika paljonkin sanottavaa, mutta luin jostain, että blogipostauksien olisi hyvä olla tiiviitä ja jäsenneltyjä. Sille oikeastaan ihan sama, mutta ajatukseni ovat aiheesta monin paikoin sekaisia ja kietoutuvat moneen muuhunkin asiaan, joten jonkinlainen loppulauselma tulkoot seuraavaksi.

Niin. Olen tyttö ja tykkään pelata videopelejä. En koskaan ole ajatellut sen olevan kenenkään mielestä mitenkään "coolia". Ehkä se on, ainakin joissakin piireissä. Mutta kuinka kauan kukaan jaksaa kuitenkaan lopulta esittää tykkäävänsä jostain mistä ei oikeasti edes pidä? Itse en ainakaan jaksaisi esimerkiksi pelata pelejä, jos en oikeasti siitä pitäisi, enkä usko että kovin moni muukaan. Kyllä ne "feikit" sieltä teidän pienestä yhteisöstänne ennen pitkään katoaa.

Jokainen tykätköön mistä haluaa, tytöt videopeleistä ja pojat vaikka ompelusta ja meikkaamisesta. Mitä se kenellekään kuuluu mitä kukanenkin tykkää harrastaa? Ja se mitä ihmisellä on jalkojen välissä tuskin määrittelee sitä kuinka hyvin peliohjain tai neula pysyy kädessä?

Ärsyttävät, pienet, ahtaat lokerot. Onneksi elätte lähinnä internetissä eikä minun tarvitse olla kanssanne tekemisissä, jos en halua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti